Benefiti umerenog konzumiranja čokolade

Potencijalni zdravstveni benefiti čokolade oduvek su predmet istraživanja u naučnim krugovima, zbog privlačnosti same teme koja iznova izaziva dilemu da li neka poslastica zaista može biti korisna. Prekretnica u istraživanjima bilo je dokazivanje da čokolada ima pozitivan efekat na povišeni krvni pritisak, podstaknuto otkrićem da starosedeoci jednog ostrva u centralnoj Americi imaju normalan krvni pritisak duboko u starosti, što se retko očekuje, a ono što ih čini drugačijim je ispijanje velike količine sirovog kakaoa. U početku nije bilo dovoljno kliničkih dokaza za ove tvrdnje, međutim, sada je situacija znatno drugačija.
 
Naučna zajednica je u poslednje vreme objavila još novih, dobrih vesti o zdravstvenim benefitima čokolade – umereno konzumiranje može smanjiti rizik za nastanak moždanog udara kod muškaraca. Prethodne studije pokazale su da čokolada smanjuje rizik za nastanak ovog oboljenja kod žena, a ujedno poboljšava zdravlje srca, krvnih sudova i zdravlje mozga kod oba pola. Autori ovih studija navode da je bilo osnova da se ovakvo istraživanje sprovede jer je već davno pokazano da čokolada snižava krvni pritisak i LDL (loš) holesterol, koji su faktori rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova. Dakle, sledeći logičan korak bilo je dokazivanje uticaja na cirkulaciju u moždanom tkivu i prevencija moždanog udara.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Neurology a sprovedeno u Švedskoj, gde su obuhvaćene cokolada1navike u ishrani 37 000 ispitanika, koji su aktivno praćeni 10 godina – blizu 2000 učesnika studije je tokom ovog perioda doživelo moždani udar. Rezultati su pokazali da su muškarci koji su jeli 1/3 šolje čokolade u komadićima snizili svoj rizik za nastanak moždanog udra za 17% u odnosu na one koji su čokoladu izbegavali. Ono što je posebno bitno u jednoj ovakvoj studiji je činjenica da su se podaci održali i nakon uključivanja drugih faktora rizika u skorovanje, kao što su gojaznost, visok krvni pritisak i pušenje.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Neurology a sprovedeno u Švedskoj, gde su obuhvaćene cokolada1navike u ishrani 37 000 ispitanika, koji su aktivno praćeni 10 godina – blizu 2000 učesnika studije je tokom ovog perioda doživelo moždani udar. Rezultati su pokazali da su muškarci koji su jeli 1/3 šolje čokolade u komadićima snizili svoj rizik za nastanak moždanog udra za 17% u odnosu na one koji su čokoladu izbegavali. Ono što je posebno bitno u jednoj ovakvoj studiji je činjenica da su se podaci održali i nakon uključivanja drugih faktora rizika u skorovanje, kao što su gojaznost, visok krvni pritisak i pušenje.
 
Iako je većina ispitanika tokom istraživanja jela mlečnu čokoladu, autori studije smatraju da bi rezultati bili isti da su konzumirali tamnu čokoladu. Tamna čokolada se preporučuje kao bolji izbor zato što bi količina koja se koristi mogla biti smanjena na pola, a ujedno bi mogućnost dobijanja na težini bila bila znatno manja.
 
Iako naučnici još uvek sa sigurnošću ne mogu reći koji to sastojak ( ili kombinacija sastojaka ) u čokoladi izaziva ovakve efekte, kao najverovatnije navode flavonoide, koji kroz antioksidativno, antizapaljensko i dejstvo protiv zgrušavanja krvi ispoljavaju svoj efekat. Postoji nekoliko potencijalnih mehanizama. Iako uzročno posledična veza između čokolade i smanjenog rizika za nastanak moždanog udara nije do detalja ispitana, ona definitivno postoji, pa se može razmatrati kao dopuna standardnim metodama prevencije. S obzirom na to da je čokolada bogata mastima, šećerom i kalorijama, istraživači ipak ograničavaju potrošnju na umerenu količinu i savetuju da se, umesto fokusiranja na čokoladu ipak fokusiramo na zdravu ishranu i vežbanje.
 
 
 
Literatura korišćena u izradi teksta:
 
1: Larsson SC, Virtamo J, Wolk A. Chocolate consumption and risk of stroke: a prospective cohort of men and meta-analysis. Neurology. 2012 Sep 18;79(12):1223-9.
 
1: Walters MR, Williamson C, Lunn K, Munteanu A. Chocolate consumption and risk of stroke: A prospective cohort of men and meta-analysis. Neurology. 2013 Mar 19;80(12):1173-4.
 
1: Larsson SC, Virtamo J, Wolk A. Chocolate consumption and risk of stroke in women. J Am Coll Cardiol. 2011 Oct 18;58(17):1828-9.
 
1: Frisoli TM, Schmieder RE, Grodzicki T, Messerli FH. Beyond salt: lifestyle modifications and blood pressure. Eur Heart J. 2011 Dec;32(24):3081-7.
 
Goranadoktorkaprofile_pic